Jak na domácí pekárnu

Ke snídani je nejlepší čerstvý, křupavý a voňavý chléb. V pekárnách a obchodech však v poslední době kvalita chlebů značně poklesla a o křupavém chlebu ke snídaně si tak můžeme nechat zdát nebo ne?

domácí pekárna a chleba
Ilustrační foto / Zdroj: Adobe Stock

Pokud již narazíme na kvalitně upečený chléb, většinou si za něj také řádně připlatíme. I proto je na čase zauvažovat nad tím, že bychom si chléb vyráběli sami doma prostřednictvím domácí pekárny. Investice do domácí pekárny není ani nijak vysoká.

Jak funguje domácí pekárna?

Domácí pekárna je plně automatický elektrický spotřebič pro přípravu chlebu domácnosti. Jeho součástí ke pečící pánev s jedním či dvěma hnětacími noži uprostřed pánve uložené ve speciální malé troubě s ovládacím panelem a topnou spirálou.

Jak dlouho se peče chleba v domácí pekárně?

Cyklus, při kterém pekárna těsto v několika etapách hněte, nechává kynout a po té upeče trvá průměrně 3 hodiny. Na plný výkon však pracuje jen v době pečení chleba, což je zhruba hodina. Průměrně pekárna při nejvyšším výkonu spotřebuje cca 0,5 kW, z čehož plyne, že náklady na upečení jednoho chleba jsou maximálně 4 Kč.

Co když se pečení přeruší?

Pokud cyklus přeruší výpadek proudu, může u levnějších typů pekáren dojít ke znehodnocení prodělávané hmoty. Mnoho pekáren však již dokáže, díky automatické paměti, po určitém časovém úseku pokračovat tam kde přestaly. Výhodou tohoto programu je i možnost přerušení cyklu samotným uživatelem.

Podle čeho vybrat domácí pekárnu?

  • rychlost upečení chleba
  • velikosti upečeného bochníku
  • speciální programy
  • funkce

Co na první pohled odlišuje jednotlivé pekárny, je samozřejmě design, kdy se vyrábí většinou ve tvaru kvádru s bílou, černou či nerezovou povrchovou úpravou. Některé z pekáren mají na víku průhled, pro možnost sledování průběhu hnětení a pečení.

Počet hnětačů

Dalším velkým rozdílem mezi jednotlivými pekárnami, je počet hnětačů. Většinou pekárny pro menší množství těsta mají pouze jeden, větší pekárny pak dva hnětače. Není většinou pravdou, že více hnětačů rovná se lépe propracované těsto. Vzhledem k tomu, že výrobci se snaží najít kompromis, mezi úsporou energie, nejnižšími náklady na výrobu a zároveň co nejvyšší kvalitou výrobku, ve velkých přístrojích se pouze jeden hnětač nevyskytuje, jelikož by takový přístroj byl energeticky náročnější a výsledek pečení neuspokojivý.

Nevýhodu dvou hnětačů, je bohužel logicky vyšší pravděpodobnost poruch. Mechanismus převodu je zde složitější, proto je v tomto případě vhodné dát přednost kvalitním značkám a typům většinou dražším. Navíc v upečeném výrobku zůstávají dva zářezy právě po hnětacích nožích. Některé typy pekáren však tomuto problému vyhnuly možností vyndání hnětacích nožů před posledním kynutím, což ovšem opět zvyšuje cenu spotřebiče.

Velikost bochníku

Pokud jde o velikost bochníku, existují pekárny, které dokáží vytvořit bochník až o váze 1 400 g, některé domácí pekárny pak mohou vytvořit i dva menší bochníky. V některých z největších pekáren pak lze uvnitř pečící pánve upéci i bagety, či croissanty z předem připraveného těsta.

Většina dnešních pekáren také dokáže upéci bezlepkový chléb či jiné pečivo. Na pečení bezlepkového pečiva slouží také jednotlivý program, který je podstatný právě pro celiaky (tedy osoby alergické na lepek, obsažený převážně v klasické mouce).

Speciální programy

Stále větší množství domácích pekáren obsahuje i program, který umožňuje přípravu džemu. Program při kterém se ovoce při vysoké teplotě zahřívá více jak hodinu a míchá. Na závěr stačí už jen přisypat želírovací cukr a horkou směs nalít do sklenic.

Vzácněji obsahují některé dražší spotřebiče i program na výrobu jogurtů, pekárna má pak i regulaci teploty.

Programy na výrobu zavařenin a jogurtů však nejsou efektivními náležitostmi pekárny, jelikož se stále ještě, hlavně z důvodu časových a množství konzumace, vyplatí tyto produkty spíše koupit hotové.

Unikátní funkce

Funkce jednotlivých pekáren se v současné době již mnoho neliší. Standardními funkcemi je několik programů na chléb dle délky pečení, velikosti výsledného bochníku a propečenosti kůrky. Všechny pekárny jsou vybaveny programem, který pouze vymíchá a nechá vykynout těsto. Jen některé pekárny pak mají i program na zpracování i jiného typu těsta, než kynutého.

Do těsta lze pak přidat různá semena, od slunečnicových či sezamových až po mák ale i různé gurmánské přísady jako sýry, olivy, cibule, sušená rajčata podobně. Právě ke zjednodušení výroby pečiva ve speciálních variacích slouží ve vybavenějších pekárnách automatické dávkovače surovin.

Ostatní pekárny, které tuto funkci nemají, se musí pro přidání takových surovin v pravý čas otevřít a vlastnoručně je k zadělávané hmotě přidat. Naštěstí tyto pekárny upozorní na vhodný čas zapípáním.

čerstvý chléb

Hotové pekařské směsi

Mnoho lidí, kteří propadli pečení pečiva ve vlastní domácí pekárně odmítá použití těchto směsí. Odůvodňují to tím, že si pekárnu chleba koupili, aby se vyhnuli dalšímu přijímání různých zlepšujících, mnohdy nepřírodních přídavků. Navíc přípravou pečiva z vlastnoručně dodaných ingrediencí uspokojí své rozličné chutě, kterým mnohdy hotové směsi nejsou schopné vyhovět.

Nevýhodou hotových směsí, a to nejen na chléb a jiné slané pečivo, ale i na pečivo sladké, je vysoká četnost jejich výrobců. Je proto těžké se „propéci“ ke směsi, která s domácí pekárnou tvoří dokonalé pečivo. Nejčastěji se stává, že hmota z chlebové směsi nenakyne, má příliš kyselou chuť nebo je chléb mokrý. Všeobecně se považují za směsi nejvyšší kvality, ty německé výroby, které jsou svou cenou i o mnoho převyšují české výrobce. Ze zahraničních směsí je jednou z nejkvalitnějších značek Küchenmaster či Bielmeier, z těch českých pak značka Labeta.

Vysoce kvalitní směsi však prodávají i malé obchodní firmy a některé mlýny. Tyto výrobky jsou však těžko k sehnání, protože velké obchodní řetězce je neprodávají, prodej si organizují sami, většinou v místě provozovny, nebo přes internetové stránky.

Recepty na chleba do domácí pekárny

Recept: Pizza chléb

280 ml vody vlijeme do pekárny, přidáme v tomto pořadí 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky soli, 1 lžičku cukru, 480g hladké mouky a 1 a ½ lžičky sušeného droždí a zapneme program Příprava těsta. Po vykynutí těsto ondáme, rozdělíme na dvě poloviny a každou vyválíme na obdélník v šířce délky pekárny.

Potřeme kečupem, posypeme pizza kořením, posekaným česnekem, poklademe plátky salámu nebo šunky, posypeme strouhaným sýrem a smotáme do rolády. Obě části vložíme znovu do pekárny vedle sebe potřeme olejem a posypeme grilovacím kořením. Pečeme na program Pečení 2 minuty, po té necháme znovu ještě 15 minut kynout a poté znovu na program Pečení chléb dopečeme.

Recept: Špaldový chléb

400 ml vody, 1 rozdrcenou tabletu celaskonu 200 mg, 1 lžičku cukru, 2 lžičky soli, 600 g špaldové celozrnné mouky, 20g čerstvého nebo 1 lžička sušeného droždí, 2 lžičky kmínu vložíme v tomto pořadí do pekárny a necháme péct na program Celozrnný, velký bochník, kůrka středně propečená. Semínka dle svého uvážení přidáme po zaznění zvukového signálu.

Recept: Chléb Šumava

Do pekárny vložíme 150 ml vody, 230 ml podmáslí, 135 lžíce octa, 3 lžíce oleje, 1,5 lžičky cukru, 3,5 lžičky soli. 70 g celozrnné pšeničné mouky, 300 g hladké mouky, 280 g žitné chlebové mouky, 0,5 lžíce celého kmínu, 0,5 lžíce drceného kmínu, 0,5 lžičky chlebového koření a 1,5 lžičky sušeného droždí a pečeme na program Klasik velký bochník se středně propečenou kůrkou.

Recept: Česnekový chléb

300 ml vody, 2 lžíce oleje, 1 lžičku cukru, 2 lžičky soli, 250 g hladké mouky, 150 g celozrnné mouky špaldové, 100g celozrnné mouky žitné, 1 lžičku kmínu, 1 lžíci otrub, 1 lžičku sušeného droždí vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program Celozrnný, nejlépe se středně propečenou kůrkou. Po zaznění signálu přidáme 5-6 rozmačkaných česneků a 2 lžíce dýňových semen.

Recept: Francouzský chléb

Do pekárny v uvedeném pořadí vložíme 100 ml mléka, 100 ml vody, 1 vejce, 30 g másla, 1 lžičku cukru, 2 lžičky soli, 125 g sýru cottage (může být i s příchutí), 500 g hladké pšeničné mouky, 1 lž. Sušeného droždí. Pečeme na program French malý bochník.

Tipy pekařů na závěr

Při pečení chleba z jednotlivých surovin se doporučuje do těsta přidávat ocet. Je to z důvodu, aby těsto nebylo po upečení cítit kvasnicemi. Pro jemnější chuť lze použít ocet jablečný, nebo se též doporučuje šťáva z kysaného zelí.

Některé pekařky pak doporučují například při výrobě kynutého, většinou sladkého, těsta přidávat mléko sušené, stejně jako v případě kvasnic, které jsou doporučovány v sušeném stavu, aby výsledné těsto nebylo příliš tekuté.