Podle čeho vybrat ten správný jídelní stůl

V současnosti jsou jídelny nebo jídelní kouty zpravidla více prostornější, a tak se zvyšují i nároky na jídelní stůl, a to z hlediska kvality i estetičnosti. Bez jídelního stolu se neobejde žádná domácnost, a tak si jeho výběr zaslouží patřičnou pozornost.

jídelní stůl
Ilustrační foto / Zdroj: Ogulcan Ercal from Unsplash

Na trhu s nábytkem je nepřeberné množství výrobců a tím pádem i samotný výběr je velmi široký. Nejinak je tomu u stolů, které jsou k dostání v různých materiálech či tvarech. Na zakázku vám mohou vyrobit velké spektrum velikostí a není problém mít ani stůl v barvě dle výběru.

V podstatě můžeme rozlišit dva typy stolů: rozkládací a pevné. Ty rozkládací jsou vhodné především pro velké rodiny nebo častá setkání s přáteli. Kdykoliv si ho můžete rozložit a až návštěva odejde, zase ho složíte do menšího rozměru, který zabere méně místa.

Rozměr jídelního stolu

Velikost stolu se odvíjí od počtu pravidelných členů domácnosti. Kdo však žije čilý společenským životem, ten využije i stůl větší. Občasné návštěvy je vhodné řešit stolem rozkládacím. Dejte přednost takovému stolu, který se rozkládá co možná nejjednodušeji.

Pro jednu osobu se obvykle počítá s plochou 60×40 cm. Při tomto rozměru by měl mít člověk dostatek místa pro lokty a prostor pro konzumované potraviny a nápoje. Stůl pro 4 osoby mívá desku 120x80cm, ale když je větší, poskytuje i větší komfort – vhodný je stůl s rozměry 140x90cm.

Stejně tak je důležité nezapomínat na místo pro odložení hrnce, mísy se salátem nebo nějaké ozdoby či dekorace (váza, svíčka, apod.). Tento prostor zabírá asi 30 cm uprostřed stolu. Důležitá a často opomíjená je výška stolu. Pod stůl se musí vejít židle, a také stolující.

Výšku jídelního stolu je třeba vyzkoušet

Kromě rozměru desky je důležitá i výška stolu. Nejlepší je vybírat stůl společně s židlemi a odzkoušet si, zda máte nad koleny dostatek prostoru a zda se vám od stolu dobře vstává. Pozor na případný masivní rám pod deskou stolu – právě ten může být problémem.

Prostor kolem jídelního stolu

Až budete vybírat vhodný jídelní stůl do vašeho domova, myslete i na to, že potřebuje více prostoru než ostatní nábytek. Budou u něj sedět lidé, a tudíž by kolem něj mělo být volné místo, aby mohl každý pohodlně odsunout židli a odcházet či přicházet ke stolu bez omezení. V případě rozkládacího stolu počítejte ještě s potřebným prostorem pro rozložení.

Tvar jídelního stolu

Pro kupujícího je důležitý také tvar stolu. Ten může být čtvercový, obdélníkový, kulatý i oválný. U rozkládacího stolu můžete mít ze čtvercového obdélníkový a z kulatého ovál.


NÁŠ TIP:

Častý je obdélníkový stůl, ale kdo preferuje „bližší“ kontakt, nebo nemá rád ostré tvary, může zvolit kulatý stůl, který je také bezpečnější pro děti.

Materiál volte tak, aby byl příjemný na dotek a dobře se udržoval. Také by měl něco vydržet a nejlépe, aby šlo případné poškození znovu opravit. Samozřejmě by měl ladit s ostatním vybavením interiéru.

Dřevěné jídelní stoly jsou stále módní

Při výběru jídelního stolu stanete i před volbou materiálu. V moderních kuchyních často narazíte na stoly skleněné, ale klasikou zůstávají stoly dřevěné (masivní či odlehčené formy). Kromě toho mají skleněné stoly řadu nevýhod a do domácnosti s dětmi nejsou zrovna vhodné.

Asi nejoblíbenějším materiálem je masiv, a tak mezi nejoblíbenější jídelní stoly patří právě rozkládací jídelní stoly z masivu. Vyhledávané jsou i stoly z dřevotřísky potažené přírodní dýhou nebo stoly v imitaci dřeva v podobě laminátu. Moderní domácnosti mají v oblibě stoly skleněné nebo různé kombinace uvedených materiálů. Za nejkvalitnější materiál a známku luxusu je však stále považován právě masiv. Velkou výhodou tohoto materiálu je jeho obnovitelnost. Dá se v případě poškození renovovat. Jedná se o ideální materiál a v rozkládací variantě naprosto nepřekonatelný a vhodný do každé kuchyně.

K výrobě se používá dřevo dubové, bukové či ořechové, které dodávají čeští i zahraniční dodavatelé. Bukové i dubové stoly si můžete nechat bělit nebo mořit do vámi požadovaného odstínu, pouze povrch jídelních stolů z ořechového dřeva není možné tímto způsobem dále upravovat, zanechává se v přírodní barvě. Kromě toho mohou být jídelní stoly lakovány, olejovány nebo voskovány, a to jak z estetických důvodů, tak kvůli jejich větší odolnosti.

Řešení pro malé domácnosti

Možná ve své domácnosti využijete jídelní barový stůl v podobě úzké desky přistavené ke stěně. Desky jsou buď pevně ukotvené, anebo se dají sklopit a přistavují se k nim odlehčené židle. Oceníte je při servírování svačinek dětem, při stravování v poklusu a za účelem rychlého občerstvení. Také představují řešení při nedostatku místa v bytě.

Zdroj: inKuchyne